De materialen (filament)
ABS plastic (Acrylonitril-Butadieen-Styreen)
ABS is een licht maar hard, slagvast polymeer.
Het wordt onder meer toegepast  voor de productie van autobumpers, lego, behuizing elektrisch gereedschap, motorhelmen, stofzuigers enz..

PLA plastic (Polylactic Acid)
PLA is een thermoplast dat geproduceerd wordt uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen zoals maiszetmeel en suikerriet. PLA is harder dan ABS en minder buigzaam. Dit materiaal zal eerder breken of scheuren dan ABS.

Nylon Taulman 645
Taulman 645 Nylon is een 3D-printer filament die speciaal is ontworpen voor 3D printen waar uitstekende oppervlakte hechting , verminderde water - absorptie, scheur - weerstand en transparantie worden samengevoegd.

Hout
LAYWOO-D3
is een houten filament van Duits fabrikaat. Om precies te zijn is LAYWOO-D3 filament een mengsel van 40% gerecycled hout met een bindend polymeer. Dit hout / polymeer-materiaal maakt dat het filament kan worden geprint net als thermoplastische filamenten - zoals ABS en PLA - maar geeft je creatie een houtachtige uitstraling.
Objecten kunnen bewerkt worden met vijlen en schuurpapier net als met echt hout en zijn overschilderbaar.

Zandsteen
LAYBRICK is een mengsel van gemalen krijt en onschadelijk co-polyesters. Het resultaat van het combineren van dit unieke mengsel in een 3D-printer filament is dat LAYBRICK gedrukte delen ogen en aanvoelen als (zand)steen, zodat deze 3D-printer filament uitermate geschikt maakt voor architectuur-modellen en landschappen.
 
Document Centre
3
Zelf modellen  maken
Er is behoorlijk wat software beschikbaar voor het maken van 3D-modellen. Er is een online gratis versie waar je met een browser aan de slag kunt gaan. Kijk op www.tinkercad.com Bekijk hier een youtube-filmpje hoe eenvoudig het is om met Tinkercad te werken.
Naast andere gratis modelling programma's als Google SketchUp bestaan er professionele CAD applicaties zoals Autocad, SolidWorks 123D Design of SpaceClaim.

Er zijn online een groot aantal sites te vinden waar je zelf modellen kunt downloaden. Deze kun je weer laten printen of importeren om aanpassingen te doen of te gebruiken voor een nieuw ontwerp.
Thingiverse
Grabcad

Commerciƫle 3D printshops
HEMA 3D printen
Madurodam
Amazon
Ground3D

Overzicht van 3D printerfabrikanten link
Zoek iemand met een 3D printer in de buurt link
Overzicht 3D-printmaterialen wereldwijd link
 
Nieuwste vindingen
Iedere week zijn er nieuwe toepassingen te vinden voor 3D printen. In rap tempo worden nieuwe objecten uitgeprobeerd. Toeleveranciers van materialen zullen de komende jaren flink last krijgen van bezitters van 3D-printers. Waarom nog naar een leverancier toestappen als je de objecten gratis kunt downloaden en ze zelf zelf kunt printen in je slaapkamer thuis.

Hier een aantal voorbeelden:
3D-geprinte saxofoon youtube-filmpje
3D-geprinte huizen in China youtube-filmpje
3D-geprinte protheses en
lichaamsdelen youtube-filmpje
3D printen in de tandheelkunde, MRI-scans omgezet naar printbare STL-bestanden youtube-filmpje
3D-geprinte chocolade youtube-filmpje
3D printen in Art & Design youtube-filmpje
3D geprint keramiek youtube-filmpje
3D-geprinte schoenen link

3D-printen en het milieu
Iedere plastic korrel ooit geproduceerd, is ergens nog op de aarde aanwezig en niet afgebroken. Moeten we dan nog meer plastic produceren om de vervuiling in de oceanen nog erger te maken? In principe niet. 3D-printen is uitstekend geschikt om de enorme plasticberg juist te doen afnemen of plastic opnieuw te gebruiken om er nieuwe producten van te maken. Er is al in beperkte mate een industrie op gang gekomen die afvalplastic geschikt maakt voor 3-D printen.youtube-filmpje

3D-geprinte  meubels van gerecycled plastic youtube-filmpje en link